Vodovod i kanalizacija

Would You like to help Sijalica survive? You can donate here.


Vodoinstalater

Photo ©: servpluswaterdamage.com

Kod vodovodne i kanalizacione instalacije najvažnije je da se pravilno uspostavi dovod i odvod vode čime se uspostavlja vodovodni i kanalizacioni sistem. Bilo da se radi o potpuno novoj vodovodnoj i kanalizacionoj mreži ili se rekonstruišu stare instalacije, prvenstveno je bitno pravljenje konačnog rasporeda svih elemenata, zatim koje cevi će se koristiti, vrsta sanitarija kao i kompletan raspored elektroinstalacija.

Vodovodna mreža:

Radovi na vodovodnoj instalaciji su jako ozbiljni i za njih je potrebno neko maksimalno odgovoran, pedantan, profesionalan i precizan. Kada se postavlja vodovodna instalacija svi poslovi se završavaju pa se nakon toga postavljaju pločice. Ukoliko se bilo gde pogreši ili bilo šta nepravilno postavi dolazi do velikih problema. Uz dodatne komplikacije koje mogu da se izazovu neprofesionalno obavljenim poslom tu su još i dodatni troškovi kojima se izlažete. Ako nešto nije urađeno kako treba moraju se potpuno ukloniti pločice i ceo posao ponoviti što vam nikako ne treba. Zbog toga za ovakve poslove dobro proverite majstore i prepustite ih samo onim proverenim i pouzdanim vodoinstalaterima.

Poslovi vezani za vodovodnu instalaciju iziskuju pre samog početka pravljenje tačnog plana kako bi se kasnije postavljanje elemenata završilo što brže i lakše. Kod ove vrste posla, elementi vodoinstalacione mreže mogu u estetskom smislu da škode izgledu same prostorije pa je u tom slučaju najbolje rešenje da se postave tako da ih sanitarije prikriju. U slučaju da ste odabrali one koji imaju posebnu estetsku komponentu, što je sve češći slučaj kod mnogih proizvođača, ovi elementi mogu potpuno da ukrase prostor i pločice.

Vodovodnu instalaciju najčešće izvodimo u kupatilu, kuhinji ili u dvorištu. Proizvodnja cevi za vodovodnu mrežu podrazumeva korišćenje plastičnih materijala. Plastični materijal je odličan pre svega zbog svoje otpornosti na koroziju, dugotrajnosti i ispunjavanju ekoloških standarda koji se brinu za kvalitet vode.

Raspored sanitarija:

Što se tiče samog rasporeda na to utiče već pomenuti napravljen precizan plan kojim se određuju mesta za sisteme dovoda i odvoda vode. Što znači da morate tačno znati gde će koja sanitarija biti postavljena i prema tome izvršiti vodovodnu instalaciju. Ovo je primer kada se pravi potpuno nova vodovodna mreža. Ukoliko se rekonstruiše stara tu je već posao malo drugačiji. Za neke sanitarije je dovoljno napraviti mesto odvoda i dovoda vode pa ih i ne morate odmah ubaciti u kupatilo već to možete učiniti i naknadno.

Kanalizacija:

Početna faza izgradnje ili potpunog rekonstruisanja kod svakog objekta podrazumeva radove na vodovodnoj i kanalizacionoj instalaciji. Ovo su u ptpunosti dva povezana sistema kojim se dovodi i odvodi voda u objekat i iz njega.

Potpuno isto kao i kod vodovodnih instalacija potreban je precizan plan i za radove na kanalizacionim instalacijama. Nikako se ne smeju dozvoliti ni najmanje greške jer su poslovi jako ozbiljni i konkretni zbog čega se i prave tačni, precizni planovi pre nego što se i počne sa izvođenjem. Nakon završenih radova na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži nastavlja se sa narednim poslovima što kasnije ne pruža mogućnost bilo kakve izmene.

Kanalizaciona instalacija u kupatilu i kuhinji:

U kupatilu sve zavisi od rasporeda sanitarija. Potrebno je tačno odrediti mesto kadi, tuš kabini, wc šolji, bideu, lavabou i na kraju mašini za veš. Kada je reč o izgradnji potpuno novog objekta postavljanje kanalizacionih cevi i ventila vrši se tek nakon zidarskih poslova, a sifoni, slavine i ostala sanitarija postavlja se kada se završi sa lepljenjem pločica.

By Majstor Beograd.