Postavljanje podnih pločica

Would You like to help Sijalica survive? You can donate here.


Postavljanje podnih pločica

Instalacija podnih pločica je jedan od klasičnih “uradi sam” poduhvata, no, i za njega je potrebna prethodna priprema i planiranje. Postavljanje će se razlikovati u zavisnosti od toga koju vrstu pločica postavljate, izgled osnove, odnosno površine na koju se pločice postavljaju, kao i prostorije o kojoj je reč.

Prvo što treba razmotriti jeste vrsta pločice. Izaberite određeni materijal (keramika, prirodni kamen, porcelan), kao i odgovarajući lepak koji uz taj materijal ide. Veličinu pločica je najbolje odrediti prema veličini prostorije – mnogim prostorijam “prija” postavljanje pločica većih dimenzija. Veće pločice čine malu sobu prostranijom, kao što i “objedinjavaju” veće prostorije. Ipak, pri instaliranju velikih pločica u malu prostoriju, može biti potrebno da se znatan broj pločica seče i skraćuje da bi se mogle postaviti, što dodatno komplikuje posao.

Instalacija podnih pločica podrazumeva da površina na koju pločice idu mora biti prethodno dobro pripremljena, odnosno dobro poravnata. Ukoliko je površina potpuno ravna, u tom slučaju je najbolje koristiti namenski lepak za pločice. Ako je, pak, pod dosta neravan, onda nema smisla trošiti skupi lepak za poravnavanje takvih površina, već se tada koristi masa sačinjena od cementa, peska i vode kojom se pod “doteruje”. Postoji i jeftinija mogućnost lepljenja pločica ne na lepak, već direktno na cement, no takva opcija se kasnije “obije o glavu” kada je potrebno takve pločice skidati – neuporedivo teže je skinuti pločice sa cementa nego sa namenskog lepka za pločice. Takođe, postavljanje pločica direktno na drvene površine, linoleum ili na laminat nije preporučljivo.

Pre nego što krenete u postavljanje, izvršite “probu” – postavite ih “na suvo”, da biste mogli da utvrdite raspored, kao i koje pločice treba oblikovati, ne zaboravljajući pritom da ostavite prostor između pločica (najviše do 5mm). Kada počnete sa lepljenjem, možete koristiti libelu ili komad drveta da biste izravnali pločice koje su previsoko postavljene. Nakon lepljenja, potrebno je sačekati barem 24h da se pločice stabilizuju, tj. da se lepak osuši. Potom, u onaj ostavljen prostor između pločica, mistrijom se nanosi masa za fugovanje. Kada se cela konstrukcija osuši (nakon 3-5h), krpom ili sunđerom se prebriše višak koji je ostao na pločicama, i eto vama novih podnih pločica!

Više o ovoj temi možete pročitati na sajtu Postavljanjeplocica.rs.